Je zoekt hulp …

LUMEN behoort op dit moment tot een van de weinige praktijken in Nederland waar HAT wordt gegeven!

Wat is HAT?

HAT oftewel Heart Assisted Therapy is een milde, cliëntgerichte en effectieve behandelvorm die verschillende elementen uit andere behandelvormen, zoals oa EMDR, Cognitieve therapie en Mindfulness, samenbrengt. HAT maakt gebruik van de electro-fysiologie van het lichaam, van bewustzijn (awareness) en van de ademhaling.
Het is een therapeutische benadering die gebruikt maakt van het natuurlijk herstelvermogen van je hele organisme met als doel om tot herstel van je klachten te komen en om weer in balans te komen met je gevoel, gedachten en gedrag. Verschillende problemen en klachten kunnen met de Heart Assisted Therapy worden behandeld, zoals spanning en stress, angsten, onverwerkte trauma’s en emotionele blokkades. HAT helpt ook wanneer je helderheid wilt krijgen over eigen gevoelens, dilemma’s en keuzes.
De Heart Assisted Therapy wordt ook wel lichaamsgerichte EMDR genoemd en kan in combinatie met EMDR of naast een andere behandelmethode toegepast worden. HAT is inmiddels erkend door de APA (American Psychological Association)

Hoe werkt HAT?

HAT maakt gebruik van de electro-fysiologie van het lichaam, van bewustzijn (awareness) en van de ademhaling. Tijdens de behandeling wordt je gevraagd je te richten op een emotioneel geladen herinnering of op de hieruit voortvloeiende lichamelijke verstoring. Dit doe je met aandacht voor je ademhaling en met de handen gekruist op je hart.
Je stelt je open voor wat er naar boven komt, je laat bijna letterlijk je eigen hart spreken, en de behandelaar volgt jouw proces zonder te interpreteren of te theoretiseren. HAT past zich volledig aan jouw specifieke situatie en jouw unieke eigen ervaringen aan. Met het uitspreken van een acceptatiezin geef je aan dat je accepteert wat er gaande is, wat er bij je leeft. Vanuit die acceptatie komt er beweging en ruimte voor verandering en hef je de blokkades op die ontstaan vanuit negatieve en belemmerende overtuigingen. Voor thuis leer je stabiliserende ademhalingsoefeningen.

Wat is het effect van HAT?

HAT is effectief gebleken bij de behandeling van verschillende psychische klachten en problemen, zoals somberheid, depressie, angsten en fobieën, emotionele blokkades, onverwerkte trauma’s, gestagneerde rouw, spanning en stress. Spanningen nemen af en het vertrouwen en zelfvertrouwen nemen toe.
Met de HAT kalmeer je op een milde manier je zenuwstelsel, breng je de ademhaling tot rust en creëer je helderheid over het onderwerp waar je je op richt. HAT leidt tot een versnelde informatieverwerking, een verhoogd inzicht en tot toename van de zelfregulatie. HAT helpt je om nieuwe inzichten te integreren, om tot structurele gedragsverandering te komen en om positiever in je leven staan. Enkele sessies brengen al veel inzicht en verlichting.

Meer therapievormen

Werken met EMDR

Het belangrijkste doel van de EMDR-behandeling is om de nare gebeurtenissen te verwerken . . .

Lees meer >